Als je problemen ervaart en het even niet meer weet, kan een goed gesprek met bijvoorbeeld een vriend of vriendin soms voldoende zijn. Onze relatie met anderen heeft een grote invloed op ons welzijn en een goed gesprek met een vertrouwd persoon uit je omgeving kan heel ondersteunend zijn. Maar soms ontbreekt de juiste persoon of wil je jouw probleem liever niet met een naaste delen. Soms vormen naasten juist onderdeel van je probleem. In zulke situaties kan professionele hulp heel fijn zijn.
Ook als je klachten al langere tijd duren kan het verstandig zijn om hulp te zoeken om te voorkomen dat je ernstigere psychische klachten ontwikkelt. Als je de grip kwijt bent en vastloopt kan professionele hulp je sneller bij oplossingen brengen.
Zoals voor de behandeling van een gebroken arm of been de hulp van een chirurg meestal niet nodig is, is voor mentale problemen meestal geen gespecialiseerde hulpverlener nodig zoals bijvoorbeeld een GZ-psycholoog of psychiater.
Psychosociaal betreft situaties waarin zowel psychische als sociale aspecten een rol spelen. Kortom; ons denken, voelen en doen in relatie tot anderen. Daarmee betreft het dus een groot scala aan problemen waar we allemaal van tijd tot tijd mee te maken kunnen hebben. Denk bijvoorbeeld aan moeilijkheden of conflicten binnen relatie, gezin, familie- of vriendenkring, met collega’s, werkgever etc.
Onze gewoontes, overtuigingen en communicatiepatronen zijn voor onszelf vaak zo gewoon geworden dat we niet meer altijd zien wanneer ze helpend zijn en wanneer ze ons juist belemmeren. Destructieve gedachten, zelfkritiek, perfectionisme, pleasegedrag… het kan ons behoorlijk in de weg zitten. Bewust, maar vaak ook onbewust. Door eens stil te staan bij je patronen van denken, voelen en doen krijg je zicht op blinde vlekken en gaat het weer beter lukken om je kwaliteiten en mogelijkheden te benutten en slagvaardiger met problemen om te gaan.
Als psychosociaal therapeut geef ik kortdurende psychologische hulp en ondersteuning aan iedereen vanaf 21 jaar, die tijdelijk een ruggensteun of handvaten kan gebruiken. Iedereen is welkom, of je nou met een acuut probleem of een opeenstapeling van problemen worstelt, gewoon eens wil sparren over jouw situatie of aan je persoonlijke ontwikkeling wil werken.
Op de pagina Met welke hulpvragen kan ik bij Praktijk Holtmanns in Eindhoven terecht? vind je een aantal van de klachten waar ik je bij kan helpen. Gemiddeld zijn 6 tot 8 sessies voldoende. Mogelijk kies jij voor een iets langere begeleiding of blijkt dat je aan 2 of 3 gesprekken voldoende hebt om weer verder te kunnen.
Het is geen uitzondering dat bepaalde gebeurtenissen of situaties leiden tot verwarring en tegenstrijdige gevoelens. Verwarde gedachten en gevoelens vormen dan onderdeel van de klachten die je hebt. Door je ervaringen en gevoelens bespreekbaar te maken kan de verwarring langzaam verdwijnen en zal je weer meer rust gaan ervaren waardoor het weer beter lukt om de regie te pakken en je leven vorm te geven zoals jij dat graag wil.
Ons gezamenlijk doel is dat jij weer op eigen kracht met je probleem kunt omgaan op een doeltreffende en duurzame manier. Mocht gedurende het traject blijken dat je specialistische hulp nodig hebt dan zal ik dat aangeven en met je overleggen.
Heb je nog vragen of vind je het lastig om te bepalen of je met jouw vraag bij mij terecht kunt, neem dan even contact met mij op. Dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen. Vervolgens zouden we een intake kunnen inplannen, waarbij het doel is je vraag te verhelderen en te kijken of je een klik voelt en samen aan de slag wil gaan.
Dat kan zowel telefonisch (06 - 3849 9781) of door mij een bericht te sturen via het contactformulier van deze site. Je bent van harte welkom, ik hoor graag van je.
Wil je meer weten over verschillen in psychologische hulp klik dan hier.