Psycholoog Eindhoven

Praktijk van therapeute Nancy Holtmanns
bg

Therapie bij negatief zelfbeeld

Je zelfbeeld is een verzameling van overtuigingen, gedachten en oordelen die je over jezelf hebt. Meerdere factoren dragen bij aan het ontwikkelen van je zelfbeeld. Belangrijk zijn daarbij vaak je opvoeding en schooltijd en ook latere ervaringen dragen bij aan je zelfbeeld.

Het zelfbeeld is dus een verzameling gedachten die jij over jezelf hebt, dit betekent niet dat je ook echt zo bent. Als je vooral de nadruk legt op wat je niet bent, wat je niet kunt en waar je minder goed in bent, dan is het moeilijk om ook je kwaliteiten en goede eigenschappen te blijven zien. Je hebt dan een laag zelfbeeld. Een laag zelfbeeld wordt ook wel negatief zelfbeeld of minderwaardigheidscomplex genoemd. Je haalt jezelf voortdurend naar beneden, hebt ontzettend veel kritiek op jezelf je maakt jezelf steeds kleiner, durft steeds minder en mogelijk isoleer je jezelf steeds meer. Dat kan je angstig, verdrietig en onzeker maken. Soms overschreeuwen mensen zichzelf om hun onzekerheid te verbergen.

De oorzaak van een laag zelfbeeld is vaak een gemis of gebrek aan veiligheid, waardering en verbondenheid door vervelende of negatieve ervaringen. Het verlangen naar verbondenheid en goedkeuring wordt hierdoor versterkt en je hebt angst voor afkeuring. Hoe anderen jou beoordelen en over je denken wordt dan erg belangrijk.

Werken aan een positiever, realistischer zelfbeeld

In een beeld dat beter past bij de werkelijkheid, een realistischer zelfbeeld, is in jouw gedachtewereld een prominentere plek voor je positieve eigenschappen en de kwaliteiten en krachten in jou zelf. Hierdoor ontwikkel je meer zelfvertrouwen en ga je weer beter in je vel zitten.

Door te leren om anders om te gaan met negatieve gedachten en gevoelens en met kleine stapjes te experimenteren met ander gedrag kun je langzaamaan steeds meer los komen van je lage zelfbeeld en je aandacht meer richten op wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.

Neem contact op voor een eerste afspraak

Wil je graag aan de slag met het ontwikkelen van een realistisch zelfbeeld? Neem dan contact met me op, ik ondersteun je graag en je bent van harte welkom.


Tags: zelfbeeld, negatief zelfbeeld, lage eigenwaarde, therapie, eindhoven

Psycholoog Holtmanns in Eindhoven

Nancy Holtmanns

  • Geregistreerd therapeute
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen