Hulp voor meer balans bij perfectionisme
Er is niets mis met de lat hoog leggen, willen presteren en in bepaalde situaties perfectionistisch zijn. Het kan heel erg waardevol zijn om het maximale uit jezelf te willen halen. Het kan je veel brengen. Er naar streven om onder de gegeven omstandigheden het beste te doen wat je nu kunt doen kan leiden tot vernieuwingen, mooie creaties, het oplossen van problemen, kwaliteitswerk etc.
De valkuil bestaat uit een combinatie van onmogelijk hoge eisen en een hoge mate van kritisch zijn naar jezelf en/of anderen. Altijd alles goed of perfect willen doen, altijd tot het uiterste gaan en jezelf niet toestaan om fouten te maken.
Het is ons vaak, met de beste bedoelingen, al jong aangeleerd. Goed je best doen, nuttig zijn, meer, beter, sneller... Je bent echter een mens en mensen zijn niet perfect, mensen maken fouten. Als het perfectionisme jou in zijn greep krijgt, dan kun je veel stress ervaren en kan het flink bijdragen aan het ontwikkelen van overspannenheid en zelfs het ontstaan van een burn out.
Als je de neiging tot perfectionisme hebt dan herken je wellicht enkele van de volgende kenmerken:
- Je legt jezelf uitzonderlijk hoge eisen op
- Je bent nooit tevreden, er is altijd meer te doen of te bereiken
- Je richt je op details
- Je hebt veel zelfkritiek
- Je bent altijd druk
- Je baseert je waarde als persoon op je prestaties
- Je doet dingen liever zelf dan dat iemand anders ze ‘fout’ doet.
- Dingen kosten veel tijd omdat je ze telkens controleert en probeert te perfectioneren
- Je maakt je zorgen over wat anderen van je zouden kunnen denken
- Je stelt dingen uit of begint er helemaal niet aan
- Je piekert veel of denkt overmatig over dingen na
- Je kunt je moeilijk ontspannen en/of hebt slaapproblemen
- Je houdt er niet van om je kwetsbaarheden of zwakke punten met anderen te delen
- Je eist veel van anderen
- Je vindt het moeilijk om spontaan te zijn
- Je wil altijd het gevoel hebben dat je de controle hebt
Zit perfectionisme jou dwars?
Heb jij de neiging tot perfectionisme en heb je er last van? Dan kan het goed zijn om eens te onderzoeken wat de achterliggende reden is. Angst om te falen, angst voor kritiek en angst voor afwijzing zijn voorbeelden van vaak voorkomende drijvende krachten van ons perfectionisme. Samen kunnen we vervolgens op zoek gaan naar een gezonde balans.
Wil je graag werken aan een gezonde balans met daarbij de ondersteuning van een betrokken therapeut en coach als stimulans? Neem dan contact met mij op voor vragen of voor het maken van een eerste afspraak.