Psycholoog Eindhoven

Praktijk van therapeute Nancy Holtmanns
bg

Therapie bij piekeren

Als je piekert dan ben je niet in het hier en nu. Piekeren gaat meestal over vervelende gebeurtenissen uit het verleden of vervelende gebeurtenissen die mogelijk in de toekomst plaats zullen vinden.

Nadenken over het verleden en bijvoorbeeld leren van fouten is zinvol. Piekeren over het verleden verandert niks aan wat er gebeurt is. Een verlies bijvoorbeeld kun je helaas niet wegdenken door erover te blijven piekeren. Je kunt wel leren om het te accepteren en zo goed mogelijk, stapje voor stapje je leven weer op te pakken.

Je zo goed mogelijk voorbereiden op te verwachten onheil is zinvol. Ik hoorde eens iemand de uitspraak doen “Als je storm verwacht zet je de koeien op stal en doe je de luiken dicht”. Dat is zinvol. Je weet dat de kans groot is dat er iets staat te gebeuren en je bereidt je daar zo goed mogelijk op voor. Dat is slim. Veel van de toekomstige zaken waar over gepiekerd wordt gebeuren echter nooit. Denk aan piekeren over zaken als ziekte, overlijden, een natuurramp of een ongeluk. Allemaal zaken waar je je hooguit zo goed mogelijk op kunt voorbereiden maar niet of nauwelijks invloed op hebt.

Wil je je piekergedrag aanpakken of eens praten over het onderwerp waar je over piekert, neem dan contact op, dan gaan we er samen mee aan de slag.


Tags: piekeren, twijfel, vastlopen, coaching, eindhoven

Psycholoog Holtmanns in Eindhoven

Nancy Holtmanns

  • Geregistreerd therapeute
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen