Psycholoog Eindhoven

Praktijk van therapeute Nancy Holtmanns
bg

Therapie bij angst en paniek

Iedereen heeft wel eens angstgevoelens en dat is maar goed ook. Angst waarschuwt ons, maakt ons waakzaam en alert in situaties waarin we gevaar lopen. Het zorgt voor de reflex waarmee je een ongeluk voorkomt en maakt je behoedzaam, bijvoorbeeld als je tijdens je vakantie langs een steile klif wandelt. Angst is dus een nuttige en normale emotie.

Ook in situaties waarin we geen lichamelijk gevaar lopen, kunnen angstgevoelens ontstaan. Angst om beslissingen te nemen, om iemand te verliezen, om geld, gezondheid etc.

Een van de meest voorkomende angstvormen is sociale angst. Sociale angst heeft alles te maken met de aanwezigheid van andere mensen en de angst voor hun oordeel over jou. Denk bijvoorbeeld aan de angst die de kop op steekt voorafgaand aan een sollicitatiegesprek, wedstrijd, presentatie of optreden. In het gunstige geval maakt angst je extra gefocust op de prestatie die je neer wil zetten, waardoor je wellicht net dat beetje extra uit jezelf weet te halen. Als we ons echter té veel richten op het oordeel van anderen gaat het belemmerend werken. Dit kan je flink in de weg zitten en in tal van situaties tot uiting komen.

  • Van voorstelrondjes, vergaderingen en presentaties krijg jij het Spaans benauwd
  • In openbare ruimtes ben je alert, want stel dat iemand je onverwacht iets zou vragen.
  • De gedachte aan een komende wedstrijd of optreden maakt je nerveus en misselijk.
  • Je wilt je mening inbrengen tijdens een vergadering, maar je durft niet omdat je bang bent om af te gaan.
  • Je gaat verjaardagen en andere sociale verplichtingen het liefst uit de weg.

Té veel aandacht voor angstgevoelens leidt vaak tot pogingen om deze onder controle te krijgen. Dit kan uiteindelijk zelfs resulteren in lichte tot zware paniek. Een volgende keer wordt eenzelfde situatie daardoor vaak nog moeilijker.

Door stil te staan bij wat je angst je eigenlijk vertelt krijg je inzicht in jezelf waardoor angstgevoelens kunnen gaan verminderen. Dit vraagt om stilstaan bij het angstgevoel ook al vind je dat in het begin misschien spannend. Door met zachtheid en geduld voor jezelf te werk te gaan, zal het met kleine stapjes steeds beter lukken om situaties vanuit vertrouwen tegemoet te gaan en spannende situaties toch aan te gaan, zodat je minder beperkt wordt in de dingen die je graag zou willen.

Je hoeft het niet alleen te doen

Wil je graag begeleiding? Neem dan contact op, ik help je graag bij het onderzoeken van je angst en manieren te vinden om die te doorbreken.


Tags: angst, angstproblemen, paniekklachten, therapie, eindhoven

Psycholoog Holtmanns in Eindhoven

Nancy Holtmanns

  • Geregistreerd therapeute
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen