Psycholoog Eindhoven

Praktijk van therapeute Nancy Holtmanns
bg

Persoonlijke groei en Ontwikkeling

Therapie hoeft niet altijd met problemen gepaard te gaan. Soms heb je gewoon het idee dat je meer uit het leven zou kunnen halen of vraag je je af of je nog wel op de goede weg zit. Misschien loop je herhaaldelijk tegen dezelfde dingen aan, wordt je je bewuster van bepaalde belemmerende patronen bij jezelf, of zit je niet zo lekker in je vel en wil je onderzoeken hoe dat komt. We zijn nooit uitgeleerd en er kunnen dan ook allerlei redenen zijn waarom je aan de slag wil met persoonlijke ontwikkeling.

De basis van persoonlijke groei en ontwikkeling is kennis over jezelf. Kennis over je drijfveren, je patronen, je overtuigingen, je kwaliteiten en talenten. Maar ook; weten wat je valkuilen zijn en hoe je daar mee om gaat.

Overlevingsstrategieën die we als kind ontwikkelden brengen ons later vaak in de problemen. Onderzoeken welke processen en gebeurtenissen van invloed zijn geweest kan je helderheid geven over de strategieën en overtuigingen die je nu nog hebt.

  • Moest je als kind voor je ouders of anderen in het gezin zorgen om gezien te worden? De kans bestaat dat je dan later onvoldoende voor jezelf zorgt.

  • Mocht je als kind je gevoelens en emoties onvoldoende uiten omdat dat ‘zwak’ zou zijn? Dan kun je later vastlopen omdat je te weinig verbinding hebt met je gevoelswereld.

  • Delfde je als jongste in het gezin altijd het onderspit dan werd je mogelijk conflict vermijdend. Hierdoor doe je wellicht vaak dingen tegen je zin of je laat dingen na om problemen te vermijden.

Nu, als volwassene, kun je kijken: zijn deze strategieën en overtuigingen nu nog nodig? Wat kan ik nu wel, wat ik toen niet kon? Nu, als volwassene, heb je een keuze.

Met mildheid leren waarnemen

Jezelf accepteren zoals je bent, inclusief de eventuele minder mooie kanten kan tot verandering leiden als je jezelf met mildheid kunt observeren zonder te oordelen, laat staan veroordelen. Als je jezelf ten doel stelt om jezelf met mildheid te leren waarnemen kan groei ontstaan. Dat werkt beter dan ‘hard werken’ aan jezelf. Nieuwe inzichten veranderen de kijk op jezelf, de kijk op de gebeurtenissen in je leven én op anderen. Doordat er iets in je zelf verandert, verandert je wereld.

Samen werken aan groei

Wil je graag aan jezelf werken met daarbij de ondersteuning van een betrokken therapeut en coach als stimulans? Neem dan contact met mij op voor vragen of voor het maken van een eerste afspraak.


Tags: persoonlijke groei, aan jezelf werken, coaching, eindhoven

Psycholoog Holtmanns in Eindhoven

Nancy Holtmanns

  • Geregistreerd therapeute
  • Afspraak op korte termijn
  • Geen verwijsbrief nodig
  • Vergoeding (deels) mogelijk
Lees meer over mij

Samen aan de slag?

Je bent met al je vragen of voor het maken van een afspraak van harte welkom.

Ervaringen van anderen